koiruliini.se

 

 

En vardag i puderrosa skimmer

 

Välkommen till denna feminina, mysiga och supergirliga blogg! Här välkomnas alla som gillar ett puderrosa skimmer över vardagen. Vad jag menar med ett puderrosa skimmer är väl i grund och botten en positiv inställning till livet - att försöka fokusera på de saker som gör en lycklig eller som åtminstone får en att le. Ingens liv är rakt igenom lyckligt, snarare är det en kamp att finna harmoni i sin tillvaro och harmonin är aldrig beständig utan snarare små ögonblick. Det är ögonblicken man ska lära sig att leva för och skapa goda förutsättningar för.

Jag är hundtokig småbarnsmamma med en förkärlek för pyssel, familjemys, allt som är barnrelaterat (från inredning till kläder och pysselaktiviteter). Mycket tid läggs på hem, familj och hundar och det blir ganska lite tid över för annat - men det gör ju ingenting eftersom det är de tre sakerna jag brinner för! 

Denna bloggen handlar om min vardag och jag hoppas att jag genom den kan blåsa lite puderrosa skimmer på din!


 

Innan min tid

Tidigare skrevs denna blogg av Elin, som likt mig också bloggade om livet med hem, hundar, träning och barn. Henne hittar du nu bland annat på Pinterest.

Inte fel satsa på en gravidkudde

6 maj 2021

När man är gravid så blir ju magen större och större och det kan vara svårare och svårare att hitta en bekväm ställning att ligga i eller sova i. Det kan avhjälpas genom att köpa en så kallad gravidkudde. En sådan kudde går att anpassa efter din kropp på ett bra sätt så att du kan avlasta ryggen, nacken eller andra delar av kroppen. Det finns lite olika modeller av denna kudde och du kan jämföra olika modeller via bastitest24.se. Eftersom både form och storlek skiljer sig åt är det bra att välja en kudde anpassad för det du vill ha den till. Lika former ger olika stöd. 

Vilken gravidkudde passar dig bäst?

Du bör fundera på om det är avlastning för ryggen, magen eller nacken som är det viktigaste. Samt när du behöver ha den. En del kuddar går att använda även efter graviditeten som en amningskudde. Det gäller att du väljer en gravidkudde som passar dig och dina behov. Det är främst tre former de kommer i idag. Det är U-form, C-form och tredelad. 

En U-formad gravidkudde är bekväm och ganska så stor så den ger dig ett bra stöd för både nacke och överkropp. När det gäller de som är i C-form så har de samma funktion, men är ofta lite mindre än U-formade kuddar.

Tredelade kuddar är bra eftersom de ger extra stöd mitt på, för mage eller rygg.

Fundera på vad som kan passa dig allra bäst!

Glöm inte djurförsäkringen

3 apr 2021

Det kostar ungefär 1 500 kronor bara att öppna dörren till veterinären! Eller ja, det är en sanning med modifikation men alla veterinärer tar en klinikavgift som är en grundkostnad. Sedan tillkommer det du åkte dit för. En röntgen går på mellan 5 till 10 000 kronor och har din hund råkat svälja något som måste opereras ut så kan du nästan räkna med att få lägga ut mellan 25 till 50 000 innan allt är klart. 

Det finns inte många som har råd med de kostnaderna och därför är det alltid en bra idé att ha en djurförsäkring. Men vilket försäkringsbolag ska man vända sig till?

Tre olika djurförsäkringar jag har kikat på

Ska man ha djur så ska man också ha dem försäkrade anser jag. Det är ju inte hundens fel om den råkar ha en tand som måste dras ut, eller om den råkar ut för cherry eye eller en olycka. Men vilket bolag är bäst?

  • ManyPets verkar som ett bra försäkringsbolag där man får en rabatt om man har flera djur försäkrade. Det låter rimligt eftersom det är osannolikt att alla djur skulle behöva lika mycket sjukvård. 
  • Agria är ett bolag som många hört talas om. Även de har ett rabattsystem och fördelen med dem är att de försäkrar alla typer av djur. 
  • Folksam är ett försäkringsbolag som erbjuder många olika typer av försäkringar. Här kan du försäkra allt från ditt hem, ta ut en livförsäkring till bilförsäkringar och djurförsäkringar. 

Det du ska kolla på är vilka rabatter just DU får, för de är oftast individuella. Titta samtidigt på hur självriskerna är uppbyggda. Du vill ha en låg månadskostnad och en fast självrisk, det är mest fördelaktigt. 

Jobba som personlig assistent

15 dec 2020

Ett yrke som är viktigt i vårt samhälle, det är att verka som personlig assistent. Det finns idag många personer som behöver hjälp i sin vardag, på grund av olika saker. Det kan variera vad en person behöver hjälp med, men det är alltid saker som hör till de så kallade grundläggande behoven. Det är helt vanliga saker vi andra tar för givet och gör utan att tänka på. Det är enkla saker för oss, men kanske inte för andra. Det handlar ofta om att hjälpa på och av med kläder, hjälpa med hygien, med mat och andra sådana saker. Om du funderar på att jobba som personlig assistent, läs mer om det på Ekens Assistans som är ett assistansbolag. 

Vem kan jobba som personlig assistent?

I stort sett vem som helst kan jobba som personlig assistent. Det är dock inte fel att ha en vårdutbildning i grunden. Det kan vara vårdlinjen på gymnasiet eller på Komvux. Men det viktigaste är att du är en person som gillar att ta hand om andra samt vet att respektera den du jobbar med och för. Ofta handlar det om personkemi. Brukaren som ska ha en ny personlig assistent kan vara med och bestämma vem han eller hon vill ha. Det genom att vara med på intervjuer eller att vara med i urvalet. Om personen inte kan det på grund av sin nedsättning är det istället dennes persons anhöriga som kan ha något att säga till om vem som bör få jobbet. 

Vattenlek är kul för alla

2 dec 2020

Lek med vatten, i vatten, på vatten, under vatten, ja allt med vatten är något som fascinerar både barn och vuxna. Det har idag blivit allt mer vanligt med så kallade vattenlekplatser. Läs mer här om företag som ordnar sådana. Vad är då en vattenlekplats? Ja, det är vad det låter som, en lekplats med vatten. Ibland är det en vanlig lekplats där man lagt till olika saker som har med vatten att göra. Det kan även vara lekplatser där fokuset är bara på just vatten som kommer ut genom, på, i olika saker. Det är helt enkelt en plats att leka med vatten på och det på olika sätt.

Mer sätt att leka i vatten

Under vintertid som det är nu, så är det inte så lockande kanske att leka ute med vatten. Men det finns många äventyrsbad att besöka istället. På sådana finns det ofta också många olika saker som har med vatten att göra. Det är vågmaskiner, rutschkanor, sprutande vatten och en massa mer. 

Sen kan man ju i brist på annat även besöka sitt lokala badhus, om man inte har nära till ett äventyrsbad. Där går det att göra egna lekar i bassängen.

Om sommaren är det inte fel att besöka en vattenlekplats, eller ett bad som det som finns på Skara Sommarland till exempel. Det är inte fel att lära barn att vistas i vatten och det redan från en tidig ålder.

När hjälp behövs i vardagen

26 aug 2020

Ibland är det ju som så att man har behov av hjälp i vardagen, det kanske för att man har en skada eller en sjukdom. Det är oftast då man kan söka om att få personlig assistans. Den som har behov av personlig assistans Trelleborg måste dock uppfylla en del krav. Det är om man har behov av att få hjälp med det som heter grundläggande behov som man kan ha rätt till assistans. Den som är över 65 kan inte få det, om man inte haft det före man fyllde vill säga. 

Vad är grundläggande behov?

Grundläggande behov är sådana saker som de flesta andra tar för givet. Att klara av vardagen på egen hand, med allt från att klä på sig, ta hand om hygienen, gå på toaletten eller till och med andas. Om man har svårigheter med att klara det själv, så behöver man personliga assistenter som kan hjälpa en med det. 

Hur får man personlig assistans?

För att då personlig assistans så ska man ansöka om det, antingen hos Försäkringskassan eller hos den kommun man bor i. Vart man vänder sig beror på hur mycket hjälp man behöver. Om det är mindre än 20 timmar i veckan som man har behov av assistans, så är det till kommunen man vänder sig. Om man behöver mer än 20 timmar i veckan, så får man göra en ansökan till Försäkringskassan. Det gäller både vuxna och barn. 

Hur ofta bör man städa?

14 jun 2020

Att hålla det rent hemma, det är viktigt för både hälsan och för att man ska må bra annars med. Men hur ofta bör man städa egentligen? Det är klart att mycket beror på hur stort eller litet man bor, men för de flesta är det lagom att göra större delen av städningen en gång per vecka. Kök och badrum bör dock hållas rent varje dag. Sedan är det inte fel att storstäda då och då. Om man inte har tiden att städa så kan man anlita ett företag som utför hemstädning i Göteborg. Då får man det städat ändå.

Städa lite varje dag

En del saker bör göras varje dag. En del rum används ju varje dag, som badrum och köket. Det är viktigt att det är en bra hygien i dessa rum. Det är inte ett måste att göra en grundlig städning av dessa rum varje dag, men det är bra att i alla fall torka bort det värsta varje dag så att säga. Gör rent toalettstol och handfat i badrummet varje dag och i köket bör du hålla rent runt spisen, samt diska varje dag.

Städning varje vecka

Den så kallade veckostädningenn ska vara lite mer grundlig och noga. Bland annat är det bra att dammsuga en gång per vecka samt även gärna skura av golven. Damma av alla öppna ytor är också att rekommendera att du gör. Sätt en dag i veckan som din städdag, så att du får gjort det du ska, eller anlita ett företag som utför hemstädning i Göteborg som gör det åt dig.

Inte fel med städhjälp

3 jun 2020

Något jag har kommit att inse, det är hur skönt det är att anlita städhjälp. Jag har inga som helst problem med att städa själv, ibland kan det vara riktigt avkopplande, men, det senaste har jag märkt att tiden, den räcker inte alltid till. Jag vill ju gärna ägna så mycket tid jag kan till barnen och till familjen. Städningen sker ju oftast på helgerna, eftersom vardagen är fylld av jobb, hämta och lämna på dagis, träning, aktiviter för barnen och så vidare. Visst plockar jag lite varje dag, men det har ändå varit till helgen man dammsugit, torkat golv med mera. Men nu, för ett tag sedan, så testade jag att ta hem ett städföretag.

Så skönt att alltid ha det städat

Fördelen med att anlita städhjälp är att man nu har det städat hemma, typ alltid. De kommer en gång per vecka hit och städar. Får säga att det var ett bra val att anlita hjälp med städningen. Eftersom RUT-avdraget finns med så är det ju faktiskt inte ens så dyrt att ha den tjänsten. Med tanke på hur mycket fri tid det frigör, så är det värt det. Det jag inte har anlitat, det är att putsa fönster och sådana saker. Men ser att de behöver snart putsas. Kanske ska kolla med min städfirma om de har det som tjänst med och vad det skulle kosta extra. Kan ju vara skönt att slippa det med, då jag har rätt många fönster. 

Hur får jag rent tvättmaskinen egentligen?

14 maj 2020

Man tänker ju det att en tvättmaskin som gör rent kläderna, den blir väl inte så smutsig. Men jo den blir ju gärna den. Att rengöra tvättmaskin är ett måste och det gärna lite då och då. Samma sak om man har en torktumlare, även den bör göras ren med jämna mellanrum. Det som är bra att göra är bland annat att ta loss facket där man lägger i tvättmedel och sköljmedel. Det för att kunna diska ur och skölja ur det. Det fastnar gärna rester av medel i dessa fack och det kan på sikt börja mögla om man inte gör något åt det. Det är inget kul! Bättre då att göra rent oftare.

Dålig lukt i maskinen?

Det händer att du måste rengöra tvättmaskin på grund av att det luktar mindre bra från själva tvättrumman. Eller för att dina kläder inte luktar gott på grund av den. Det kan komma av att du glömt kvar blöt tvätt i där för länge till exempel. För att få det att lukta bra igen, så kan du använda dig av ättikssprit. Häll cirka 3 dl i tvättmedelsfacket och kör sedan ett program med 90 grader. 

Andra delar som bör rengöras

En tvättmaskin består ju av flera delar. Det är bra att torka av gummilisten kring luckan. Samt även göra rent luckan i sig samt göra rent filtret. Glöm inte heller att torka av hela tvättmaskinen i sig. Det passar bra att göra om du ändå veckostädar.

 

Ansiktsmask DIY

15 dec 2019

De allra flesta med småbarn hemma och hund och hushåll och jobb och hela köret vet hur svårt det är att få till tid för sig själv; för sina basala behov¨såväl som det där lilla extra. Man vill så himla mycket, men hur ska man hinna med allt. Man får trixa lite och helt enkelt göra så gott man kan.

Visst skulle jag älska att kunna unna mig en sväng till ett spa en gång i veckan, utöver några turer till gymmet, löpspåret, bion och kaféet med bästa vännerna... Men så ser ju verkligheten inte ut. Jag har varken tid eller råd till nästan någonting.

Jag brukar dock unna mig att dra igång ett hemmaspa en gång i veckan. Ofta en kväll mitt i veckan efter att barnen har lagt sig. Då kör jag pedikyr, manikyr, peeling och ansiktsmask. Det tar några timmar, men det gör också att jag känner mig fräsch, hel, ren och nöjd med mig själv, så det är värt mycket.

Jag brukar göra en egen ansiktsmask för att spara lite pengar, den funkar nämligen väldigt bra! Här följer mitt lilla recept:

  • Blanda 1 dl havregryn med lite vatten
  • Addera lite honung och yoghurt
  • Smörj in ansikte och låt det sitte tills det torkar
  • Skölj noga med ljummet vatten
  • Mjukare hud än en babyrumpa!

Ett hem är mer än ett tak över huvudet

5 nov 2019

Om det hade räckt med ett tak över huvudet och lite värme så hade vi nog varit ganska nöjda med ett tält i skogen och en varm brasa men för att det ska kännas som ett hem så krävs det faktiskt lite mer. I alla fall för mig. Jag vill kunna inreda på ett smakfullt sätt, och det ska finnas gott om ytor att umgås på och för barn att leka. Det är också därför jag har gått och funderat på att bygga nytt hus med Trivselhus. De har massor av fina hus som är perfekta för mig, och jag gillar deras hemsida där man får mycket information när man går och drömmer om ett eget hus. 

Hur ser ditt drömhus ut?

Jag vet i alla fall hur mitt ser ut, i stora drag. Det ska vara ett stort kök med modern utrustning, det är nästan en självklarhet men ändå. Det ska finnas en köks-ö med stolar till så man kan sitta och äta frukost där och jag vill ha ett rum som är till för att äta i, en matsal så att säga. Sovrummen ska vara ljusa och rymliga och vardagsrummet ska ha stora öppna ytor. Hos Trivselhus har jag hittat flera hus som passar in på mina krav, och det är lite svårt att välja. Funderar allvarligt på att kontakta en säljare så att man kommer igång med en offert och ser var det landar. Lite spännande är det! 

Hundars åldrande

3 nov 2019

Det är så svårt att acceptera att ens hund har blivit gammal, man tycker ju att hen nyss var valp! De lever så kort tid på jorden, våra fyrbenta älsklingar, och det känns rent ut sagt förbannat orättvist! Jag har bl.a. en Golden Retriever här hemma och han är nu 11 år gammal. Så mycket roligt vi har haft tillasammans, jag älskar honom som en familjemedlem. Nu har han diverse åkommor och plågor och jag måste kanske börja fundera på vilket sorts slut han ska få. Det krampar i hjärtat och jag vill bara lägga en kudde över huvudet... Hur genomlever man detta svåra?

 

Kan det vara så att jag behöver glasögon?

31 okt 2019

syntest

Något jag inte gjort på bra länge det är en synundersökning. Läste det nyss att det är något man bör göra varannat år. Det så att man i tid kan upptäcka om man har ett synfel eller om det är en ögonsjukdom. Jag har ju tänkt att optikern, det går man till om man känner det att man börjar få sämre syn. Jag har alltid haft en god syn, fram tills nyligen. Tycker det är suddigt i vissa lägen. Så funderar på om det kan vara så att synen är på väg att ändra sig. Kanske det är så att jag måste ha glasögon? Det enda sättet att få reda på det är ju att kolla synen hos en optiker, så jag får väl ta och boka in ett syntest.

Vart finns det snygga glasögon?

Jag har sett att det finns glasögon online. Att man kan köpa glasögon på nätet. Man behöver alltså inte köpa dem hos den optiker som man gör sitt syntest hos. Det är ju bra att det finns alternativ. Billiga glasögon är ju det man kan hitta om man söker på det online. Det är ofta dyrare att köpa dem hos optikern. Jag har sett att det finns en bra butik med glasögon på nätet, de heter Extra Optical. Så om optikern säger att jag måste skaffa glasögon så ska jag kolla in deras utbud tänkte jag. Så att jag kan hitta ett par som jag är nöjd med. 

Välj rätt hund

31 okt 2019

Jag älskar verkligen hundar - alla hundar. Men man ska inte sticka under stol med att olika hundraser behöver och vill ha väldigt olika saker. Är man en mycket aktiv person med gott om plats hemma så kan man välja ganska fritt bland raserna, men bor man litet och föredrar att ha hunden som sällskap så ska man vara lite mer försiktig. Jag vet, för jag gjorde felet att skaffa en border collie som student, boende i en väldigt liten lägenhet. Jag hade ångest hela tiden för att hunden levde ett trångt och trist liv och till slut fick den omplaceras.

Idag, med familj och jobb osv, så trivs jag bäst med små raser som inte kräver mycket motion. Mops är kanske den ultimata rasen... kanske blir nästa tillskott i familjen..?

Sugen på att renovera badrummet

30 okt 2019

badrumsrenovering

Något jag har funderat ett tag på, det är att renovera badrummet. Nyligen gjorde en av mina vänner det. Det genom en badrumsrenovering Uppsala. Vårt badrum har verkligen ett behov av att fräschas upp. Det krävs nog att man river ut precis allt och kör från grunden. Jag vill att det ska vara kakel på väggarna och klinkers på golvet. Då gärna med golvvärme. Är ju helt underbart att kliva ur badet och kunna sätta fötterna på ett varmt golv. Ett badkar är ett måste. Har bara dusch nu, men längtat efter ett badkar i flera år. För att kunna renovera badrummet är det ju ett måste att anlita hantverkare som har våtrumscertifikat.

Ha tvättmaskin och torktumlare med

I anslutning till badrummet vi har idag finns det ett mindre rum som vi inte använder så mycket. Funderar på om det finns möjlighet att slå ut väggen där, så att man kan göra badrummet större helt enkelt. Då skulle det ju finnas möjlighet att göra en del av badrummet till en tvätthörna, med tvättmaskin och tumlare. Samma där med att det är skönt att kunna tumla handduken medan man badar och sedan torka sig med en varm handduk. Jag har en del planer och funderingar som ni hör. Men kanske bäst att kolla med hantverkare om det är möjligt att göra som jag tänker. Det krävs kanske en del jobb för att få det exakt som jag vill ha det. 

Trädgårdspill med barnen

15 okt 2019

En semester är alltid något man ser fram emot, men småbarnsföräldrar längtar ofta snart nog tillbaka till rutinerna. Det kräver en hel del energi och påhittighet för att hålla barn stimulerade flera veckor hemma, men i år kom jag på en fantastisk grej (som dock bara funkar om man har en egen trädgård). Man kan sätta igång ett projekt i trädgården tillsammans md barnen. Nyckeln är att hålla projektet på deras nivå.

Jag fann mycket inspiration på Youtube, bland annat i klippet nedan, och håller nu mina barn sysselsatta ute i trädgården (i friska luften) flera timmar varje förmiddag!

← Äldre inlägg