Förbered trädgården för hösten

För den som har trädgård är det bråda dagar så här inför hösten. Denna höst har varit ovanligt varm och att förbereda trädgården för höstens kyla är inte för sent. Det finns en hel del man kan göra dessa höstdagar i oktober. En del behöver täckas och skyddas innan snön faller. Johanna Löwenhielm är trädgårdsmästare och ger tips till Expressens tidning Leva & Bo. Här ger hon råd om vad som kan göras:

– Växter i krukor och känsliga växter kan du täcka med fiberduk, och nederdelen på känsliga blommor kan täckas med juteväv, granris eller halm. Du kan också täcka vintergröna växter, men egentligen kan det vänta till vårvintern när solens strålar är starka.  Många vill också knipsa rosor och andra växter som blommar långt in på hösten. Det är en bra idé eftersom de blommar längre då, säger hon till Expressen.

Kratta inte bort alla döda växtdelar

Hösten är en bra årstid att rensa ogräs, menar Johanna Löwenhielm och snygga till det, men hon råder oss att inte ta bort alla gamla växtdelar, eftersom de ger bra näring tillbaka till trädgården. Det är bra att ställa undan citrinträd, apelsinträd (om man nu har det) och olivträd till en plats där de inte drabbas av frosten men där det är ljust och svalt, liksom frostkänsliga knölar. Det är även tid för att plantera växter och perenner, ända till det blir för kallt och jorden fylls av tjäle. Vårblommande lökväxter ska ner i jorden på hösten, liksom vitlök. Inte heller är det för sent att ha blommande växter så här års. Juli, augusti och september är en bra tidsperiod för att beskära fruktträd. Just äppelträden kan du klippa långt in i hösten, ända in i november. För mer inspiration läs www.rumochtradgard.se.

 

21 Oct 2017