Funderar du på att ombilda lägenhet?

Många har ombildat sin lägenhet och gjort hyresrätter till bostadsrätter. Vad är meningen med det, kanske du undrar? En av fördelarna är att istället för att betala hyra till din hyresvärd, betalar du in till dig själv ifall du ombildar din hyresrätt till en bostadsrätt. Med en bostadsrätt har du rätten att sälja din bostad med vinst, om du lyckas med det. Många har genom att ombilda sin hyreslägenhet till en bostadsrätt, lyckats sälja den och fått en grundplåt till sin villa. Eller så kan man sälja den och köpa en mer attraktiv bostadsrätt någon annanstans. Här kommer några tips på vad du bör tänka på innan bestämmer dig för ombilda din lägenhet. De kommer från siten bythus.se

Tänk på detta innan ombildning

1. Först måste du ta reda på hur de andra hyresgästerna i din fastighet tycker om att ombilda lägenheterna till bostadsrätter. OM det är många som tycker det låter som en god idé kan det vara bäst att se till att träffas, eftersom de som är intresserade kommer att bilda en ekonomisk förening med styrelse och medlemmar. Vill man inte göra allt administrativt själv kan man överlåta det till en ombildningskonsult som tar hand om allt. Tänk bara på att en sådan konsult vill ha betalt.

2. Besikta fastigheten. Om ni bestämt er för att bilda en bostadsrättsförening bör ni, liksom då man själv bestämmer sig för att köpa en nya bostad, besiktiga fastigheten så man inte drar på sig en massa bekymmer med fukt, fusk eller andra problem.

3. Hur gör ni med ekonomin? Har ni en ombildningskonsult tar den personen sig an ekonomin också. Om inte bör ni planera själva hur ombildningen ska ske. Finns det en budget? Alltså en ekonomisk planering? Hur stor ska insatsen vara? Vilken avgift ska tas ur lägenheterna? Man kan ombilda hyreshus till bostadsrätter om 40 procent av de ursprungliga hyresrätterna är med på noterna. Då stannar hyresgästerna kvar och hyr i så fall av bostadsrättsföreningen, eftersom ägandet övergår till bostadsrättsföreningen.

2 Sep 2017