När hjälp behövs i vardagen

Ibland är det ju som så att man har behov av hjälp i vardagen, det kanske för att man har en skada eller en sjukdom. Det är oftast då man kan söka om att få personlig assistans. Den som har behov av personlig assistans Trelleborg måste dock uppfylla en del krav. Det är om man har behov av att få hjälp med det som heter grundläggande behov som man kan ha rätt till assistans. Den som är över 65 kan inte få det, om man inte haft det före man fyllde vill säga. 

Vad är grundläggande behov?

Grundläggande behov är sådana saker som de flesta andra tar för givet. Att klara av vardagen på egen hand, med allt från att klä på sig, ta hand om hygienen, gå på toaletten eller till och med andas. Om man har svårigheter med att klara det själv, så behöver man personliga assistenter som kan hjälpa en med det. 

Hur får man personlig assistans?

För att då personlig assistans så ska man ansöka om det, antingen hos Försäkringskassan eller hos den kommun man bor i. Vart man vänder sig beror på hur mycket hjälp man behöver. Om det är mindre än 20 timmar i veckan som man har behov av assistans, så är det till kommunen man vänder sig. Om man behöver mer än 20 timmar i veckan, så får man göra en ansökan till Försäkringskassan. Det gäller både vuxna och barn. 

26 Aug 2020