Steg för steg hur man säljer sin bostad

 

Ska du sälja din bostad? Jag antar att det inte är första gången någon frågar dig om det. Många mäklare, sliter nästan i en, eftersom de vill veta hur het marknaden är, där du bor. Dessutom är vi just nu inne i den största försäljningssäsongen för året. Men lugn, det är ju bara dina önskningar och drömmar som styr hur du gör med din bostad. Men den dagen du är beredd på att byta ut din bostad mot mindre, större, eller helt enkelt annorlunda, finns det vissa saker som är bra att känna till.

Ska du använda mäklare eller sälja själv?

När du ska sälja är det lite olika val du står inför. Ska du renovera? Ska du låta värdera din bostad? Är det då av en mäklare, eller din bank? Sedan när du fattat de besluten ska du ta ställning till om pris, fotografering, hur den ska utannonseras – och ska du anlita en mäklare? Är det så att du bestämt dig sälja din bostad, kolla gärna in ekonomifokus.se, där du har en egen checklista för vad du behöver tänka på.

Mäklare är för den som vill ha garantier

Att sälja själv kan låta frestande, då får du hela vinsten själv, om du går med vinst vill säga. Det beror ju på om du har lån på bostaden och hur mycket du betalat av det. Annars är en mäklare till din hjälp ifall du är osäker på hur hela försäljningen ska gå till. Finns det fallgropar? Hur skriver man köpeavtal? Hur kommer man överens om vad som ska ingå i köpet? Att anlita en mäklare är att överlåta alla byråkratiska frågor till dem. En mäklare är också lite av en garant på att allt går rätt till och för att du ska undvika framtida tvister, eller att ni efteråt ångrar något. De har den kunskap som vi andra amatörer saknar. De brukar dessutom ta ungefär 10%, eller omkring den procentsatsen vid en försäljning. Och skulle du inte lyckas sälja på egen hand, kan det vara klokt att anlita en mäklare, som har andra vägar att hitta köpare. Lycka till med om du ska sälja din bostad!

26 May 2017